Τις τελευταίες μέρες ακούμε και βλέπουμε διάφορες συζητήσεις γύρω από το θέμα των περιοριστικών μέτρων για το ερασιτεχνικό ψάρεμα. Απλά και λιτά να πούμε κάποια βασικά πράγματα για να μην υπάρχουν fake news και άσκοπος πανικός.

  • Δεν τίθεται θέμα περιοριστικών μέτρων για την αλιεία από την ακτή με καλάμι. Δεν συζητήθηκε ποτέ τέτοιο πράγμα.
  • Το Τμήμα Αλιείας εισηγήθηκε όπως περιοριστεί το ερασιτεχνικό ψάρεμα από σκάφος και με την χρήση ψαροντούφεκου κατά τις ημέρες Τετάρτη και Σαββατοκύριακο με σκοπό να μειωθεί η αλιευτική πίεση και να ελέγχεται καλύτερα η θάλασσα από παράνομους. Αυτό είναι υπό διαβούλευση με τους Ομίλους και Συνδέσμους ερασιτεχνικής Αλιείας. Καλέστηκαν να καταθέσουν γραπτώς τις απόψεις τους και θα συζητηθεί το θέμα.
  • Οι σύλλογοι θα στείλουν τις προτάσεις τους αρχές Ιουνίου και κατόπιν θα συζητηθεί το θέμα με το Τμήμα Αλιείας και θα αποφασίσουν τι θα κάνουν. Στο παρόν στάδιο οι σύλλογοι δεν συμφωνούν με την πρόταση του Τμήματος Αλιείας καθώς κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να λύσει ούτε να περιορίσει την αλιευτική πίεση και την λαθραλιεία.  
  • Το ερασιτεχνικό ψάρεμα μπορεί να επιτραπεί είτε στα πρώτα μέτρα χαλάρωσης σε ατομικό επίπεδο στις 4 Μαΐου, είτε στα δεύτερα μέτρα στις 20 Μαΐου. Το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών έχει αποστείλει επίσημη επιστολή προς τους επιδημιολόγους συμβούλους της κυβέρνησης όπως τόσο το ερασιτεχνικό ψάρεμα σε ατομικό επίπεδο όπως και η εξάσκηση των κυνηγετικών σκύλων σε ατομικό επίπεδο δοθούν κατά την πρώτη χαλάρωση των μέτρων.
  • Υπολογίζεται ότι την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.